Pivo Urpiner

Pri výrobe piva Urpiner využívame klasickú technológiu, pri ktorej pivo prirodzene zreje 50 dní.

Počiatky varenia piva na slovanskom území

Prvá zmienka o pivovarníctve na území bývalého Československa pochádza z roku 993 z Břevnovského kláštora. Právo variť pivo mali mnohé kláštory, neskôr šľachtické usadlosti a mešťania. Výroba piva v Banskej Bystrici má už viac ako päťstoročnú tradíciu. Pivovarnícka tradícia sa v meste pod Urpínom začala ešte v roku 1501 udelením mestu takzvaného varečného práva ako privilégia.

Významným medzníkom bol tzv. „Reinheitsgebot“, vydaný vo forme zákona bavorským kráľom Wilhelmom IV. v roku 1516. Garantoval čistotu a kvalitu nápoja určením jeho troch zložiek a prikazoval každému pivovaru vyrábať pivo podľa presne určených pravidiel. Ustanovoval, že pri výrobe piva možno použiť iba slad, chmeľ a číru vodu. Zakazoval všetky ostatné prísady pri varení a predávaní piva. Tento zákon je najstarším stále platným potravinárskym zákonom na svete a nemecké pivovary dodnes dbajú na prísne dodržiavanie stáročiami preverenej receptúry. So stúpajúcou kvalitou začal stúpať aj obchod a export piva.